Hus & Hem

Trädgårdsdesigntips för hemmets uteplats

Innan du börjar med några designbeslut är det viktigt att planera din uteplats noggrant. Ta hänsyn till storlek, form och läge. Tänk på hur du vill använda utrymmet och vilken stil du föredrar, om det är avslappnat och bohemiskt eller mer formellt och strukturerat.

Välj rätt möbler

Möblerna är hjärtat av din uteplats. Investera i kvalitetsmöbler som är bekväma och tåliga för utomhusbruk. Välj en stil och färg som kompletterar din trädgårds övergripande tema.

Skapa skugga och integritet

För att göra din uteplats mer avskild och bekväm, överväg att lägga till ett parasoll, pergola eller markis. Dessa ger inte bara skugga under de varma dagarna utan ger också en känsla av integritet och mysighet.

Växtlighet

Plantera växter som trivs i din region och som passar din trädgårdsstil. Blommor, buskar och träd kan lägga till färg, doft och textur till din uteplats. Använd olika krukor och planteringslådor för att skapa olika höjder och nivåer av grönska.

Belysning

Tänk på belysningen för kvällstid. Lägg till stämningsfulla ljusstakar, lyktor eller strålkastare för att förlänga din tid utomhus. Mjukt och dimmat ljus kan förvandla din uteplats till en romantisk plats under stjärnorna.

Skapade zoner

Dela upp din uteplats i olika zoner för olika aktiviteter, som matlagning, avkoppling och underhållning. Använd möbler och växter för att markera dessa områden och skapa en strukturerad och harmonisk utomhusmiljö.